Terug naar overzicht

Chemisch resistente voegdichting tussen 2 betonnen elementen

Die uitdaging die we moesten oplossen: Een klant met een second containment area, waar twee opslagtanks met 20% zoutzuur (HCL) staan, stond voor de uitdaging om de vloeistofdichtheid van de betonnen inkuiping te waarborgen. Dit was noodzakelijk voor een externe keuring. De elastische voegdichting moest chemisch resistent zijn tegen het zoutzuur, maar tijdens inspectie bleek dat de bestaande voegafdichting niet langer voldeed aan de veiligheidsnormen, met het risico op lekkages en omgevingsvervuiling als gevolg. Dit leidde ertoe dat de inkuiping werd afgekeurd.

Waarom werd er gekozen voor Belzona?

Na een grondige analyse van de chemische blootstelling, viel de keuze op Belzona 2131. Dit product biedt niet alleen een vloeibare, makkelijk aan te brengen oplossing, maar blinkt ook uit door enkele indrukwekkende voordelen:

  • Hoge hechtwaarde: Belzona 2131 hecht uitstekend aan beton, wat zorgt voor een langdurige, betrouwbare afdichting.
  • Hoge flexibiliteit: Het elastische karakter van het product maakt het bestand tegen bewegingen tussen de betonnen elementen.
  • Chemische resistentie: Met name tegen agressieve chemicaliën zoals 20% zoutzuur, wat noodzakelijk is voor een veilige en duurzame oplossing.
  • Slijtvaste eigenschappen: Dit zorgt voor een langere levensduur, zelfs bij zware belasting.

Belzona 2131 is uitgebreid getest in onze Chemical Resistance Chart (CRC), waaruit blijkt dat het uitstekend bestand is tegen chemische invloeden. Voor deze specifieke situatie was Belzona de beste keuze vanwege de combinatie van prestaties en duurzaamheid.

Heeft u een vergelijkbare situatie en direct hulp nodig?

Onze experts staan klaar om u telefonisch te adviseren over de beste oplossing voor uw specifieke situatie.

De inzet van onze producten

Allereerst werd de oude voegvulling volledig verwijderd, inclusief de restanten en eventuele vervuiling zoals groenaanslag. Deze voorbehandeling werd uitgevoerd door middel van stralen, wat zorgde voor een schone ondergrond die klaar was voor de nieuwe applicatie.

Na het voorbereiden van de voegen, inclusief het aanbrengen van een rugvulling om de optimale diepte/breedte-verhouding te bereiken, werd de zone afgeplakt en Belzona 2911, een elastomeer quick-dry conditioner, aangebracht als primer. Deze primer zorgt voor een optimale hechting van de Belzona 2131. Na slechts 20 minuten droogtijd kon de voeg worden over-coat met Belzona 2131, een vloeibaar rubber systeem dat gemakkelijk in de voegen gegoten kon worden en vervolgens glad werd gestreken met een Belzona applicator.

Rugvulling
Primer aanbrengen
Over-coat met Belzona 2131

Dit is een applicatie conform een system leaflet. Download hieronder het PDF bestand.

De gebruikte producten op een rij

Belzona 2131
Belzona 2131: Vloeibaar elastomeer met hoge slijtvastheid, flexibiliteit en chemische resistentie
Belzona 2911
Belzona 2911: Elastomeer quick dry conditioner (primer)

Getest op chemische weerstand

De klant koos voor Belzona vanwege de uitgebreide Chemical Resistance Chart (CRC), waarin de chemische resistentie van Belzona 2131 tegen zoutzuur werd bevestigd. Deze testresultaten, in combinatie met de uitstekende allround prestaties van het product, maakten Belzona de ideale keuze voor deze situatie.

Wilt u zelf de chemische weerstand van onze producten testen?

Ook is het bij Perspect mogelijk om proefplaatjes aan te vragen. Wij vertrouwen op onze producten maar wij begrijpen dat u als klant vaak nog een extra bevestiging zou willen. Daarom sturen wij kosteloos proefplaatjes op zodat u deze zelf kunt testen op de specificaties die bij onze producten horen. Neem hiervoor contact op voor meer informatie.

Vraag om advies en verhoog de veiligheid van uw installaties

Twijfelt u nog over de juiste toepassing? Onze experts helpen u graag verder met persoonlijke begeleiding